Over mij

Ik ben een onderwijsman in hart en nieren. Vanaf 1986 heb ik veel ervaring opgedaan, eerst als docent, daarna als schoolleider en vervolgens als senior adviseur bij BMC Advies.

In 2010 kwam ik in aanraking met het gedachtegoed van Daniël Ofman (ik-wij-het) en de Transactionele analyse (TA). In combinatie met een tweejarige opleiding TA heeft dit een extra dimensie toegevoegd aan mijn werk en mijn privéleven. Ik ervaar dat het werken met TA en ik-wij-het zorgt voor verbinding, mildheid en een enorme positieve energie. Hoe geweldig is het om met elkaar ‘in het midden’ terecht te komen. Hier klopt het, hier raken we de essentie van waar het over gaat, hier gaat het over ontwikkelen, ontdekken, ontmoeten.

Begin 2017 hebben mijn vrouw en ik ons huis verkocht en onze banen opgezegd. Vervolgens hebben we bijna 9 maanden en ruim 10.000 kilometer gefietst door Azië en Noord-Amerika. Deze fantastische reis heeft mij bevestigd wat ik al voelde: ik wil ‘in beweging zijn’ en me laten verrassen. En zo veel als mogelijk mijn eigen keuzes maken. Een uitstekend moment om voor mezelf te beginnen!

Canada op de fiets Bob Brinkhof

 

In mijn werk voel ik mij vooral ‘partner in ontwikkeling’. Daarom sluit ik zo veel mogelijk aan bij de ontwikkelingsfase van de organisatie, het team en de individuele medewerkers. Soms richt ik mij op heldere en concrete activiteiten. Ik ben dan in staat om ingewikkelde onderwerpen daadkrachtig, snel, degelijk en overzichtelijk in kaart te brengen. Soms sta ik vol nieuwsgierigheid stil bij wat er zich onder de oppervlakte afspeelt. Dan kan ik met een open blik inspireren, structureren en soms confronteren.  Dit laatste kan ongemak oproepen en ook voor mezelf confronterend zijn. Het is het opzoeken van de grenzen, het nemen van risico’s, het betreden van het ‘land der moeite’.

In januari 2019 voelde ik de sterke behoefte Daniël Ofman persoonlijk te benaderen met het verzoek een keer met elkaar van gedachten te wisselen. Tot mijn vreugde reageerde hij hier positief op. De daarop volgende ontmoeting leverde veel positieve energie op en heeft een creatief vervolg gekregen. Naast het behalen van een officiële certificering ‘ trainer/coach/consultant kernkwadranten’ hebben Daniël Ofman, Albert Heemeijer (Core Quality Education) en ik de eerste stappen gezet om te gaan samenwerken in het begeleiden van scholen. Een spannend en leuk vooruitzicht!